OWO

logo

Bijeenkomst 1. Thema: introductie MVG.

De Powerpoint van de eerste bijeenkomst staat hier, de handout hier.

Kijktips: Matthieu Weggeman over persoonlijk leiderschap, een documentaire over de tegenprestatie (en hoe demotiverend dat is voor sommige deelnemers) en tot slot de geluksroute/het geluksbudget van de gemeente Almelo.

Huiswerkopdracht les 1: wees je bewust van hoe je open vragen stelt en wat het effect daarvan is.

Experimenteer met reflectief luisteren. Een uitleg van reflectief luisteren vind je hier en hier.

 

logo

Bijeenkomst 2. Thema: ORBS

De powerpoint van de tweede bijeenkomst staat hier. De handout hier.

 

Huiswerkopdracht les 2: stel tijdens een gesprek één of meerdere evocatieve vragen. Zie de waaier voor meer uitleg en voorbeelden van evocatieve vragen.

Kijk deze twee filmpjes om een idee te krijgen hoe je zonder de ander te vertellen wat hij/zij moet doen toch een kwestie aan de orde kunt stellen: de ineffectieve tandarts en de effectieve tandarts in gesprek over een lip-piercing. Nog een voorbeeld hier en hier.

 

logo
Bijeenkomst 3. Thema: ambivalentie vergroten. Dit is de link naar het proefhoofdstuk uit het boek over dit thema.

De powerpoint van de derde bijeenkomst staat hier. De handout hier.

Huiswerkopdracht les 3: zoek mogelijkheden om te oefenen met ambivalentie vergroten en de ORBSI vaardigheden, met name het reflectief luisteren. Volgende keer gaan we verder met een verdieping op reflectief luisteren: de enkelvoudige, de versterkte, de dubbelzijdige en de affectieve reflectie. Op de laatste dia van de Powerpoint zie je de 5 oefenzinnen waarmee we de volgende keer gaan starten. Ik ben benieuwd naar jullie voorbeelden van reflecties!

Ter inspiratie kijk de volgende filmpjes: de muppet en de wat serieuzere instructievideo. Je vindt de linkjes ook in de Powerpoint op dia 24.

 

logo

Bijeenkomst 4. Thema: de diepte in (meer over reflectief luisteren). De powerpoint van les 4 staat hier. De handout hier en die over omgaan met weerstand hier.

De oefeningen staan hier: reflecties hardop uitspreken, de 5 voorbeeldzinnen en de antwoorden staan hier.

Huiswerkopdracht les 4: Lok actief verandertaal bij de ander uit, let goed op het effect op de ander. Bevestig verandertaal door bv complimenten te geven. Probeer reacties op behoudtaal uit. Wat werkt goed?

Opnieuw een filmpje met uitleg hier en een fragment uit een serie om inspiratie op te doen.

 

logo

Bijeenkomst 5. Thema: integratie. De powerpoint van les 5 staat hier. De handout hier.

De uitgedeelde handout staat hier en de voorbeeldantwoorden hier. Het filmfragment staat hier.